Nausika, dívka z Knossu - Březinová, Ivona, 1964- (Albatros, 2015)
Kalliope se probudila z těžkého snu, který se jí bude zdát ještě mnohokrát. Je sama, manžel Nausikleves odplul hned po svatbě na obchodní lodi do Egypta. Mladá žena dosud neví, že její muž se nikdy nevrátí a že ona čeká dítě. Prohlédne až ve svatyni, kdy jí kněžka prorokuje, že dítě bude zaslíbeno Poseidonovu kultu, kde bude i tančit s býky. Když se Nausika narodí, její matce je teprve šestnáct let, ale je pevně rozhodnutá dceru před věštbou ochránit. A udělá pro to všechno! Kalliopin šťastný život skončil, dobrodružství Nausiky z Knossu začíná. Sudička Klotho však rozpřádá svou božskou nit osudu dál... Nakladatelská anotace.