Příběhy dávného času : staré pověsti české dnes - Charvát, Petr, 1949- (Vyšehrad, 2022)
Autor se rozebírá příběhy ze starších českých dějin, které zachytil Kosmas ve své kronice. Zároveň se snaží nastínit historický vývoj našeho území během raného středověku.