Malé války : [román] - Jones, Sadie, 1967- (Víkend, 2010)
Hal Treherne, absolvent britské kadetní školy, je v roce 1956 odvelen na jednu z britských kolonií - na Kypr. Odjíždí tam za ním i jeho žena Clara s dětmi. V tu dobu už na ostrově postupně propuká osvobozenecký boj, který začíná jednotlivými útoky na britské vojáky i jejich rodiny. Zatím ale britská komunita na ostrově žije ve zdánlivém klidu, manželský, rodinný i společenský život zde pokračuje jako kdekoli jinde. Hal se zprvu snaží udržet pořádek a "získat si srdce i mysl" ostrovanů, ale nenávist postupně eskaluje na obou stranách konfliktu, rozpoutá se krvavý teror oplácený stejně krvavými odplatami a nic už nejde zastavit. Zatímco Hal je stále přesvědčen, že britská okupace ostrova je oprávněná, Clara začíná o smysluplnosti bojů pochybovat. Vztah mezi manželi se postupně komplikuje a oba k sobě ztrácejí cestu. Přesto, že v knize sledujeme hlavně vztah dvou lidí, není dramatický úsek historie Kypru pouhou atraktivní kulisou. Autorce se podařilo vystavět propracovaný pohled na morální a osobnostní krizi lidí v neudržitelné situaci a zároveň vylíčit, jaké zdánlivé drobnosti vytvoří tragickou skládanku, v níž neexistuje dobré řešení a pokud ano, je mimo rámec předvídatelného.