Demelza : dáma z chatrče : román z Cornwallu v letech 1788-1790 - Graham, Winston, 1910-2003 (Baronet, 2016)
Cornwall na sklonku 18. století. Ross Poldark uzavřel nerovný sňatek s chudou dívkou a narodila se jim dcerka Julie. Demelza si pomalu zvyká na povinnosti paní domu, učí se čelit pohrdání těch, kteří jí štěstí nepřejí a stojí po boku milovaného muže při jeho snaze získat zpět měděný důl, zabezpečující obživu lidem v okolí. Ve hře je láska i nenávist, boj o majetek, o čest a nakonec i o život, když při epidemii záškrtu onemocní Demelza i s Julií. Historicko-romantická sága, proslavená seriálem televize BBC.