Kufr pana Lederera - Jelínek, Jan (Lirego, 2019)
Volně inspirováno skutečnými událostmi. Hlavní hrdina Pavel Lederer se narodil do bohaté židovské rodiny. Jako dospívající je poslán na studia do Londýna, aby se naučil anglicky a v budoucnu převzal otcovu prosperující továrnu. Během letních prázdnin se Pavel seznámí s českou dívkou Hanou, jejíž rodiče však lásce své jediné dcery s Židem nepřáli. Nástup fašismu a vznik protektorátu zasáhne do osudu všech protagonistů příběhu. Pavlovi rodiče zůstávají v protektorátu s vidinou nejisté budoucnosti, Pavel odchází do Anglie, aby bojoval za svobodu a Hana se snaží odolat nátlaku své matky, aby se provdala. Po válce se Pavel vrací do Československa, aby vyhledal ty, které miloval, v zemi však vládne chaos a zmatek a nic už není jako dřív