Skutečné životy hrdinů : D'Artagnan, Jean Valjean, hrabě Monte Christo, Emma Bovaryová, Phileas Fogg, Arsene Lupin, komisař Maigret, Tintin, Drákula, Robinson Crusoe, Sherlock Holmes, James Bond opravdu existovali - Carreau, Nicolas (Argo, 2019)
Jak Arthur Conan Doyle přišel na Sherlocka Holmese? Mohl vůbec existovat tak neuvěřitelný člověk jako Arsene Lupin? Byl skutečný Dracula tak hrůzostrašný jako jeho románový dvojník? Když nás autoři vtahují do nejbláznivějších dobrodružství, je jejich představivost bezbřehá. Kam ale na své nápady chodí? Dobrodružství Robinsona Crusoea se údajně nápadně podobají trampotám muže jménem Alexander Selkirk. Alexandre Dumas se prý hodně zajímal o osudy jistého Francoise Picauda, jenž byl nespravedlivě uvězněn na základě smyšleného udání a byl pevně rozhodnut, že se pomstí - stejně jako hrabě Monte Cristo