Cranford. - Gaskell, Elizabeth (XYZ, 2012)
Druhá kniha série Cranford (volně navazuje na část "Cranfordské dámy" a bude pokračovat částí "Lady Ludlowová") zachycuje opět náladu a atmosféru anglické společnosti 19. století. Společné zázemí, podobné zasazení i obrovská popularita a životnost celé trilogie jsou důvodem, proč byl tento materiál tak vhodný ke spojení do jedné - a velmi úspěšné - televizní adaptace natočené BBC pod názvem Cranford.