Podzimní případ - Motte, Anders de la (Euromedia, 2019)
Pět dlouholetých kamarádů stanuje u zatopeného kamenolomu ve Skane. Letos odmaturovali, teď čeká je poslední letní koupání a potom skutečný život. Když se však rozední a spustí se první podzimní déšť, jeden z nich leží v temné vodě mrtvý. Nešťastná náhoda, uzavře to policie, mnozí v Nedanasu však pochybují. Když se sem o dvacet sedm let přistěhuje Anna Vesperová, kriminalistka, která prchá ze Stockholmu před vlastní tragédií, dají se události do pohybu. Zatímco Anna zoufale střeží svá tajemství, čím dál mocnější síly se jí snaží bránit v rozkrývání minulosti. Nakonec nemá na vybranou. Musí znovu otevřít případ z podzimu roku 1990, o němž chce málokdo mluvit ale nikdo na něj nezapomněl Kriminalistka Anna Vesperová se přestěhovala ze Stockholmu na venkov, aby se vyrovnala s tragédií, která ji potkala. V tu chvíli ještě netušila, že na jihu Švédska nenalezne takový klid, v jaký doufala. Anna začíná pomalu pátrat po pozadí případu z podzimu roku 1990, objevuje nové stopy a čelí útokům a nátlaku okolí, které se pokouší zanechat případ v minulosti, aby zbytečně neohrozil klidný život místních. Před lety byl ve zdejším kamenolomu nalezen mrtvý mladík, který noc předtím slavil spolu s kamarády konec posledního studentského léta. Tehdy se mělo za to, že šlo o pouhou nehodu, ale pravda je možná mnohem děsivější