Bůh tomu chce : Češi a Moravané na 3. křížové výpravě do Svaté země - Wetzky, Karl von, 1935-2001 (MOBA, 2018)
Na základě historických dokumentů a studia pramenů autor odhaluje málo známou kapitolu z dějin křížových tažení - účast českého vojska na Třetí křížové výpravě, vyhlášené papežem Řehořem VIII. v roce 1197. Jako první z evropských vládců přijal výzvu císař Friedrich zvaný Barbarossa, na jehož plán osvobodit křesťanský Jeruzalém reagoval tehdejší český vládnoucí kníže Konrád Ota II. po svém: vyprázdnil všechny žaláře a do čela kontingentu postavil nevlastního bratra, knížete Děpolda