Říše letního měsíce : vzestup a pád národa Komančů - Gwynne, S. C. (Samuel C.) (Argo, 2019)
Komančové byli nejmocnějším indiánským kmenem v amerických dějinách. Proslavili se nedostižným jezdeckým i válečným uměním a legendární bojovností, dokázali zarazit rozpínání španělského impéria z Mexika i francouzských kolonistů z Louisiany. Anglosaští osadníci na obranu proti Komančům založili jednotky texaských hraničářů. V téže době byla také vynalezena převratná nová zbraň - šestiranný kolt -, která do bojů výrazně zasáhla