Vlaštovka, kočka, růže, smrt - Nesser, Hakan (Severská krimi (MOBA, 2018)
Zoufale osamělá Monica neví, do čeho se dostala, když navázala více než přátelský vztah s novým milencem své matky. Dívka se rozhodne, že poměr raději ukončí, jenže na to už je pozdě... O měsíc později je nalezeno tělo ženy, uškrcené ve vlastním bytě... Když bývalý komisař Van Veeteren neochotně opustí bezpečí svého antikvariátu, aby se zase jednou utkal s poslem smrti, objeví za zločiny vzorec se silnými vazbami na svět knih. A uvědomí si, že má tu čest s vrahem nezvyklého typu. Velmi nezvyklého a zcela bezohledného.