Já, legenda - Matheson, Richard (Fantastika (Argo, 2018)
Já, legenda je jedním z nejslavnějších upírských románů dvacátého století. Svět postihla hrůzná epidemie a ti, kdo neměli to štěstí a přežili, byli přeměněni v krvechtivá stvoření noci. Až na Roberta Nevilla. Zdá se, že pouze on byl vůči nákaze imunní, jenže krutá ironie z něj učinila vyvržence. Ve dne zabíjí a v noci se schovává s nadějí na další den prázdného života. Je legendárním monstrem, které musí být zabito, protože se odlišuje od všech ostatních