Chlad - Indridason, Arnaldur (Severská krimi, 2014)
Aniž by si vzal komisař Erlendur dovolenou, odcestuje do Východních fjordů - do místa, kde prožil dětství a kde se jeho malý bratr ztratil ve sněhové bouři. Před několika desítkami let došlo na stejném místě ještě k další dramatické události: vojáky anglické okupační armády zastihla na stezce bouře a jen některým se podařilo s vypětím všech sil dostat zpět do obydlených oblastí. Téže noci zmizela i mladá žena, jejíž tělo se nikdy nenašlo. Osud této ženy nedá Erlendurovi spát a rozhodne se případ z minulosti objasnit. To však může vynést na světlo i události, které pro něj mohou být dost bolestivé...