Proč je slunce na obloze samo : pohádky o tom, jak vznikl svět - Vladislav, Jan, 1923-2009 (Malvern, 2017)
Soubor bajek, jejichž všechny názvy začínají slůvkem "Proč ..." a v nichž se smyšleně a zábavnou formou vysvětlují přírodní jevy nebo také zbarvení, anatomické znaky a charakteristické vlastnosti a projevy zvířat.