Hynce Ptáček z Pirkštejna / Opomíjený vítěz husitské revoluce - Šandera, Martin (Velké postavy českých dějin, 2011)
Léta mezi bitvou u Lipan a dobou poděbradskou patří tak trochu mezi bílá místa našich dějin. Kniha historika Martina Šandery přispívá tak trochu k rehabilitaci této zajímavé a pohnuté doby. Hynce Ptáček z Pirkštejna, český kališnický šlechtic, neúnavný organizátor české politiky tohoto období, je v knize představen jako opomíjený vítěz husitské revoluce, muž, který převedl České země z chaosu a rozkladu veřejné moci po letech husitských bouří k nové konsolidaci. Ta zůstává spojena se jménem Ptáčkova pokračovatele, "husitského krále" Jiřího z Poděbrad. Jak kniha přesvědčivě dokazuje, základy této nové moci, jež se dokázala prosadit a dát Čechám pevnou vládu a řád, položil východočeský král Hynce Ptáček