Za chalupou špačci dupou - Šmerglová, Zuzana (Junior, 2014)
Šedivé myši pod kuchyňským dřezem se zdálo, že se jí to zdá. Měsíce a týdny tady žila sama, ani jedinkrát nenatrefila na jiného živáčka, byla to vlastně JEJÍ chalupa. Objevila ji v zimě opuštěnou a prázdnou, nastěhovala se do kuchyně pod dřez a od té doby bydlela. Zvala snad někoho? Nezvala.Co má tohle znamenat?! Vpochoduje sem člověk, chodí a dupe, rozkládá rukama. Za ním jdou další, a aby toho nebylo málo, přivedou si ještě psa .!Kdo si myslí, že trávit léto na venkovské chalupě, musí být nuda, toho přesvědčí milé a humorné příběhy Zuzany Šmerglové o opaku. Vtipné vyprávění o soužití se šedivou obyvatelkou stavení doplňují ilustrace Josefa Švarce