Červený stan - Diamant, Anita (Leda ; Rozmluvy, 2016)
Uhrančivý román Anity Diamantové, odbornice na židovské rituály, nás uvádí do života rozsáhlé rodiny patriarchy Jákoba, která čítá dvě manželky a dvě konkubíny, dvanáct synů (zakladatelů izraelských kmenů) a jedinou dceru Dínu. Dína - milovaná dědička rázné matky Ley, přičinlivá učednice porodní báby a pozorná posluchačka hovorů, jež vedou místní ženy v červeném stanu vyhrazeném pro jejich porodní a nečisté dny - líčí svou zkušenost s krutou morálkou vlastního kmene. Ta vede i k dívčině tragédii a útěku do Egypta poté, co se příbuzní krvavě pomstili za Díninu náklonnost k šekemskému princi