V pasti - Sigurdardóttir, Lilja (Leda, 2016)
Jednatřicetileté Sonje se rozpadlo manželství - po dramatickém rozvodu se ocitla prakticky bez prostředků a bez syna. V islandské krizi je bez práce a síly jí docházejí. Její rozvodový advokát jí nabídne pracovní cestu do ciziny a Sonja si pozdě uvědomí nebezpečí. Banka, kde pracoval její bývalý manžel, zkrachovala a jeho vyšetřují kvůli účasti na rozsáhlých finančních machinacích. Sonja celou dobu nic netušila - co všechno ještě před ní skrýval? Domyslí si to, když jí syn náhodně ukáže jednu fotografii. Pod hrozbou, že jí gang unese syna, je schopna vymýšlet nové a nové způsoby, jak uniknout pozornosti celníků, nakonec ji ale jeden z nich zastaví. Znamená to pro Sonju definitivní konec, anebo naopak naději na únik z pasti? Nakladatelská anotace