Lucerna v temnotě - Lawrenson, Deborah (Fortuna Litera, 2012)
Román o lásce dvou náhodně se potkajících lidí, Eve a Doma, je plný záhad, tajemství a sice neviditelného, ale přesto téměř fyzicky hmatatelného napětí z prostředí půvabné Provence. Z náhodného setkání Eve a Doma vznikne vztah plný vášně i duševního porozumění. Eve tuší, že fascinující Dom je mužem jejího života a nadšeně přijme jeho návrh přestěhovat se do francouzské Provence, kde společně koupí starou opuštěnou usedlost Les Genévriers. Žijí zde šťastni, odloučeni od světa, obklopeni hudbou, knihami, lány levandulových polí a nádhernou scenérií provensálské krajiny. Brzy je však okouzlení rajskou krásou i zprvu harmonický vztah Eve a Doma zkalen postupným odkrýváním hrozivého tajemství a dávnými duchy ozývajícími se mezi starými zdmi Les Genévriers. Eve se noří do minulosti a objevuje temné dějiny usedlosti, které si v opojení jejím půvabem nedovedla zpočátku ani představit. Co ji však čeká, když začne pátrat v minulosti muže, kterého považovala za svou osudovou lásku? Lawrensonová v tomto svém úspěšném románu navazuje na tradice anglického gotického románu a svou atmosférou připomíná například Rebeccu od Daphne du Maurier