Kašmírový šál - Thomas, Rosie (Fortuna Litera, 2013)
Hrdinka knihy Mair vyklízí ve Walesu dům svých zemřelých rodičů a v zásuvce najde nádherně vyšívaný orientální šál, kadeř tmavých vlasů a zajímavou fotografii tří mladých žen. V jedné z nich poznává svou babičku. Mair si uvědomí, že toho o své babičce, ženě misionáře, která velkou část života prožila v Indii, vlastně moc neví. Zemřela totiž dřív, než se Mair, nejmladší ze tří sourozenců, narodila. Začne sbírat informace o misiích v Indii a nakonec se vydává do Ladákhu, místa pobytu a působení svých prarodičů. V horách Ladákhu se seznámí s rodinou cestovatelů, kteří místo na fotografii určí jako Kašmír. Mair se vydává do Kašmíru a postupně odkrývá nitky neuvěřitelného příběhu své babičky, který nakonec ovlivní i její vlastní život