Na jih od hranic, na západ od slunce - Murakami, Haruki (Světová knihovna, 2014)
Jedináček Hadžime od dětství prožívá díky svému jedináčkovství pocity nenormality, méněcennosti a společnost mu oplácí stejně: vyloučí ho. Hadžime tuší, že do "standardizovaného" světa nepatří, a zařídí se po svém. Otevře si jazzový bar, pak druhý, je úspěšný a bohatý, má rodinu a dvě děti, může být takzvaně šťastný. Úspěch a peníze ho však neuspokojují. Nemá se s čím identifikovat ani proti čemu protestovat. Nicméně se odmítá podílet na finančních machinacích svého tchána, které považuje za podvodné. Jednoho dne se v jeho poněkud stereotypním životě zjeví spolužačka a kamarádka z dětství, tajemná Šimamoto, odmítající mluvit o své minulosti. I ona byla jedináček a krom toho ji z kolektivu vyřazoval tělesný handicap. Otvírá se komorní milostný příběh, v němž hraje roli tajemství a osudovost. Šimamoto se nepravidelně objevuje v barech, v nejasných příslibech do budoucna slýcháme slova možná, za nějakou dobu. Hadžime se utápí v pochybnostech, roste jeho touha i strach, nedokáže zvolit. Sledujeme dilema muže mezi dvěma ženami, třicátníka, který začíná tušit, že realita je jiná, než jak se se první pohled jeví. Vrcholnou scénou románu je chvíle, v níž se tušení smrti prolíná s milostným aktem. Vystřízlivění z přízračné noci, v níž Hadžime nahlédne pod povrch věcí, přináší nová zklamání...