Strašidlář. - Klimek, Hynek (Grada Publishing, 2014)
Starý šumavský horal poutavě vypráví o obrech, kteří žili na našem území dávno předtím, než ho začali osidlovat lidé. Ani on sám není obyčejný smrtelník, je totiž kouzelným dědečkem, a tak si z časů obrů mnohé pamatuje, pr tože některé z nich sám dobře znal. Přiblíží vám, jak to bylo například s obry na Šumavě a proč tam už dlouhý čas nežijí. Jeho vyprávění vám odhalí, že se vyskytovali obři hodní i zlí, dobří i krutí, pilní i líní, bojovní i strašpytlové. V tomhle to s nimi zkrátka bylo jako u lidí. Někteří obři lidem pomáhali, jiní škodili, ale ani v tom se od člověčího pokolení nelišili. Dočíst se můžete i o různých monstrech, hrozivých strážcích ukrytých pokladů a dalších pozoruhodnostech z tajemného světa dávných pověstí a pohádek. Veselá vyprávění se střídají s docela strašidelnými, takže se rozhodně nebudete nudit. Originální mapka na předsádkách s výskytem obřích bytostí vám ukáže, kde která přebývala