Starci na Aljašce / aneb, Proč bychom se nazmrazili - Šmíd, Zdeněk, 1937-2011 (Olympia, 2009)
V nejnovějším humoristickém cestopisu se s autorem a jeho přáteli vypravíme až na Aljašku, do drsné, ale krásné divočiny. Putovat budeme neposkvrněnou přírodou, romantickým krajem zlatokopů a lovců kožešin. Uvidíme spoustu divokých zvířat, prožijeme řadu dobrodružství s místními obyvateli, na vlastní oči spatříme slavnou řeku Yukon, navštívíme Dawson City a další zajímavá místa. A stejně tak jako Aljaška slibuje svým návštěvníkům nezapomenutelné cestovatelské zážitky, nabízí knížka Zdeňka Šmída jako vždy skvělý čtenářský zážitek. Text je doplněn unikátními barevnými fotografiemi z archivu autora a jeho přátel.