Past - Niedl, František (MOBA, 2012)
Románem se jako červená nit odvíjejí životní příběhy tří hlavních postav.Georga von Wasserhof, majora Wehrmachtu, který zažil běsnění u Stalingradu a těsně před jeho pádem byl odvolán do Berlína, kapitána německé ponorky Kurta Tallera, vyplouvajícího s vlčími smečkami do vod nemilosrdného Atlantiku potápět plavidla spojeneckých konvojů, s nimiž nacházejí smrt na dně moře stovky a tisíce lidí, mnohdy nevinných civilistů, a kapitána britské válečné lodě Harryho Holma, který naopak tyto konvoje chrání. Co nakonec svede tyto tři muže dohromady, kdy jsou si navzájem nepřáteli a zároveň jsou jejich životy závislé na tom druhém?