Milníky civilizace - Blandford, Linda (Mladá fronta, 2010)
Tato kniha uvádí více než 25 nejvýznamnějších milníků v historii civilizace, od domestikace zvířat po pojem nuly, od prvního záměru veřejně prospěšné stavby po bakteriologii, od vývoje rituálů po myšlenku muzea. Kniha má daleko od výčtu největších úspěchů lidstva od úsvitu dějin. Místo toho si klade za cíl odpovědět na tyto i jiné komplikované otázky: Jsou opravdové milníky ty, které nejvíce uspíšily vědomosti lidstva a jeho schopnosti? Nebo jsou to menší změny, které přinesly zlepšení životní úrovně mnoha lidem? Dá se předvídat, co budou za milníky ve formování civilizace označovat budoucí generace? A bude jejich výběr stejný jako ten náš? Diskutabilní a často překvapivý výběr vyzývá čtenáře, aby se zamysleli nad samotnou podstatou termínu "civilizace".