Hráč - Niedl, František (MOBA, 2014)
Jsou čtyři roky po válce a do psychiatrického sanatoria v Bavorsku, kde se léčí převážně prominenti fašistického Německa, je umístěn muž, který neví, jak se jmenuje, ani kým byl za války. Jediné, co o něm okolí ví, je, že se zřítil s letadlem při útěku z Československa. Mluví německy, ale jak se mu postupně vrací paměť, vzpomíná si i na další jazyky a fragmenty z minulosti, které se skládají v mozaiku jeho předešlého života.Vynikající román českého autora, v němž volně navazuje na své nejznámější dílo - Útěk do pekel, který se stal čtenářským bestsellerem.