Ukolébavka - Palahniuk, Chuck (Světová knihovna, 2011)
Kniha obsahuje neškodnou říkanku, ve skutečnosti však šamanskou formuli, která po přednesení, dokonce i v duchu, zabíjí. Carl se rozhodne "zachránit svět" a po knihovnách ničí výtisky téhle knihy. Do cesty se mu připletou další postavy: Helen, která prodává domy, v nichž straší; Helenina asistentka Mona, oddávající se modernímu kultu; ekoterorista přezdívaný Ústřice. Každý však touží odhalit tajemství knihy ze zcela jiných důvodů: zachovat svět je přání z nejpříjemnějších - ostatní chtějí moc, peníze, chtějí ovládat druhé