Hořící kříž. - Gabaldon, Diana (Plejáda : Deus, 2014)
Brianna a Roger vychovávají společně syna Jemmyho a připravují s e na sněm skotských klanů, na němž se má konat i jejich právoplatn á svatba. Jamie již dříve využil nabídky guvernéra a získal do své ho vlastnictví rozsáhlé pozemky, na které přivádí své druhy z dřív ějších dob, aby je společně osídlili. Potýkají se přitom s divokou přírodou, indiány i každodenními starostmi v hospodářství a domác nosti. V roce 1771 ale přichází povolávací rozkaz, v němž guvernér vyzývá pány, aby svolali své muže a připojili se k armádě. Jamie proto sestaví kříž z borového dřeva a vkládá jej do ohně, protože ohnivý kříž je skotským symbolem pro svolání mužů do bitvy. A zatí mco ostatní jen mlhavě tuší, tři návštěvníci z doby daleko budoucí už s jistotou ví, co nadchází