Brněnské Židovky : Mocní a ubozí Markrabství moravského - Horáková, Naďa (MOBA, 2014)
Moravský markrabě Jan Jindřich zachraňuje své klatbou stižené manželství s Markétou Opavskou a sžívá se s Brnem, jehož součástí je i Židovská čtvrť. Rabín Jakob, který kromě svých dětí vychovává i schovanku Hester, spolupracuje s "židovským" rychtářem a společně řeší zločiny, jichž se na sobě vzájemně dopustili Židé a křesťané. Mordechaj a jeho dcera Noba přežili dva pogromy a hledají útočiště v Brně, kde se zatím Židé a měšťané tolerovali. Blíží se však kritický den, který prověří sílu letitých vztahů...