Ženy na pranýři : Mocní a ubozí Markrabství moravského. - Horáková, Naďa (Mocní a ubozí Markrabství moravského, 2013)
V únoru zemřela druhá manželka krále Karla IV. a ten si hned domlouvá sňatek další. V únoru se také narodila dcera Kateřina markraběcímu páru Markétě Opavské a Janu Jindřichu Lucemburskému a hned se plánuje její zasnoubení. Hlavní linií příběhu je vztah manželů Ferreových a následně soudní proces s Jiřím Ferreem. Jiří Ferreus a jeho mladá žena Kateřina Smelclinová jsou příslušníky bohatých patricijských brněnských rodin. Ferreus se ke své ženě chová i na tehdejší poměry nehorázně. Krutě ji bije, nadává jí a všelijak ji psychicky trýzní. Tvrdí, že ji tak vychovává, když ji pořádně nevychovali rodiče. Kateřiny rodiče mu domlouvají, ale když to není platné, obrátí se na městkou radu o pomoc. Ta také Ferreovi domlouvá. Ferreus si ale z toho nic nedělá a ženu dál nekřesťansky bije. Ví, že na jeho straně je městské právo, které mu zaručuje beztrestnost ohledně chování ke své ženě. Přísežní jsou bezradní. Zbědované Kateřině se nakonec podaří z domu utéct a schová se u rodičů. Ferreus je žádá, aby mu ženu vydali zpátky. Kateřinina matka, spřízněná s vlivnými brněnskými rodinami naplánuje s matkami rodů, jak Ferrea společensky znemožnit a Kateřinu zachránit. Při rozhodne soudní proces za přítomnosti samotného markraběte. Druhou linií příběhu jsou osudy brněnského kata. Umírající vězeň, kterého měl původně popravit, mu svěří tajemství o velkém bohatství. Kat Hajo ho má téměř na dosah ruky, ale není jednoduché ho získat. Navíc mu právě zemřela žena, musí se postarat o své dvě děti a řešit případ měšťanky Magdaleny, která je odsouzená za vraždu svého starého manžela. O ukryté bohatství se zajímá i dominikánský mnich, který se ho snaží získat pro svůj řád. Zdá se, že podezřívá kata, že o celém případu něco ví. Je silný protivník, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého.