Já jsem Malála : skutečný příběh dívky, která bojovala za vzdělání a změníla svět - Júsufzaj, Malála (Albatros, 2015)
Malála pochází z Pákistánu, ráda kouká na seriály, čte si, často se zlobí na mladší sourozence a hodiny si vydrží povídat s kamarádkami. Ze všeho nejraději se ale učí. Ve škole může zapomenout na svůj každodenní život a objevovat svět. Tedy až do doby, než hnutí Talibán zakáže dívkám do školy chodit. Malála právo dívek na vzdělání začne hájit. To se však Talibánu nelíbí, a tak musí Malála s rodinou prchnout do Anglie. V boji ale pokračuje. V roce 2014 jako vůbec nejmladší člověk v historii obdrží Nobelovu cenu za mír. Její poslání tím však teprve začíná..