Filmové příběhy - Svěrák, Zdeněk (Fragment, 2015)
"V této knížce jsou svázány čtyři příběhy napsané proto, aby se staly filmem," říká Zdeněk Svěrák a dodává: "Po strništi bos má tu zvláštnost, že ještě natočen nebyl, ale v hloubi duše doufám, že bude. Obecná škola je volným pokračováním života chlapce z prvního příběhu. Nechybí ani Kolja, jehož filmová verze získala v roce 1996 Oscara. Závěrečným příběhem jsou Vratné lahve."Zdeněk Svěrák