Vzpomínky z protektorátu - Popelínský, Lubomír (Brána, 2012)
Knížka přibližuje atmosféru a život obyvatel městečka Nová Říše v předválečných a válečných letech očima malého chlapce. Začíná dobou, v níž převládalo odhodlání lidí bránit svoji zem, pokračuje zklamáním po zabrání pohraničí, příchodem německých vojáků do městečka a strachem ze zatýkání...