Smršť - Theorin, Johan (Severská krimi (MOBA), 2012)
Druhá kniha série Öland (volně navazuje na román "Mlhy Ölandu"). Je chladný, ponurý říjen na ostrově Öland. Joakim, učitel ze Stockholmu, nedal na pověry o ostrově a se svou rodinou se nastěhoval na statek Aludden. Tato usedlost však byla vystavěna ze dřeva lodního vraku a říká se, že muži, kteří stavěli blízké majáky, slyšeli z domu výkřiky utopených námořníků. Na jednom trámu v domě jsou ještě pořád vyrytá jména mrtvých a všem obyvatelům přineslo toto místo jen neštěstí. Jednoho dne je nalezena mrtvola Joakimovy ženy Katrine, která se utopila za opravdu záhadných okolností. Co se to jen na Aluddenu odehrává? A jakou roli v tom hraje Joakimova sestra?