Smrt krále Šumavy : do nitra hor po dávných stezkách ke starým příběhům - Sichinger, Martin (65. pole, 2011)
Autorův román je jakousi polemikou s Kachyňovým filmem "Král Šumavy", k němuž poskytl literární předlohu spisovatel Rudolf Kalčík. Autor se pokouší dokázat, že skutečný úděl pašeráka Kiliána Nowotného se odehrával zcela jinak než v uvedeném filmovém zpracování. Sichinger toto téma pojal jako vyprávění dvanáctilého Tomáše Jungwirtha, který na konci prázdnin odjíždí se svými rodiči na opuštěnou šumavskou samotu, ležící nedaleko od obce Kvilda. Protože si jejich pražský byt zhruba na čtvrt roku pronajali filmaři, otec, jenž pochází z tohoto kraje, si najde přechodnou práci v národním parku. Tomáš je tak přinucen navštěvovat zdejší školu, kde se setkává s novými kamarády. Na besedě s pamětníkem Lampou se pak Tomáš poprvé seznamuje s Kiliánovým složitým životním příběhem, jenž ho natolik zaujme, že se rozhodne získat o něm co nejpodrobnější informace. Při tomto pátrání se Tomáš dostane i do bavorského městečka Röhrnbach ke Kiliánovu hrobu. A pravě tady zjistí, jak se doopravdy Kiliánův osud vyvíjel i jakým způsobem byl ukončen.