Idioti 21. století - Tvrtkovic, Vesna (JaS, 2012)
Miki je jednoznačný antihrdina - egoista, cynik a celkově nesympatický člověk. Tento sobec do morku kostí se rozhodne, že napíše studii o manipulaci lidí. Sleduje čtyři přátele, kterým hodlá vnutit vlastní pohled na svět, chce je přetvořit tak, aby je proměnil z "Idiotů", tedy lidí s velkým srdcem, v pragmatiky. Jeho vzorek se časem zúží na dvě osoby, dva lidi, kteří jsou mu nejbližší - dlouholetý kamarád Daniel a nezištná dívka Sára. Miki oběma touží předvést, jak je důležité přestat být Idiotem, jak je potřebné stát se sobcem. Klade jim do cesty překážky, snaží se tahat za nitky, vnucuje postoje, až se nakonec začne sám chovat nepředvídatelně, téměř jako smyslů zbavený. A to vše pro jednu studii