Vášně mysli : román o životě Sigmunda Freuda - Stone, Irving (Jota, 2010)
Životopisný román Vášně mysli je velkoryse pojatá freska zachycující osudy zakladatele psychoanalýzy Siegmunda Freuda. Kromě velkého množství biografických údajů autor nabízí čtenáři napínavý pohled na intelektuální zrání velkého experimentátora, přibližuje jeho vývoj od přísně vědecky založeného neurologa k odvážně pronikavému analytikovi lidské mysli. Poskytuje široké dobové souvislosti, oživuje atmosféru Vídně přelomu století, seznamuje s Freudovým rodinným zázemím, přáteli, spolupracovníky. Nechybí samozřejmě ani podrobné popisy nejvýznačnějších případů, které dokumentují proměny a zrání Freudových psychoanalytických úvah.