Naplavené dříví - Stehlík, Ivo (Stehlík, 2013)
Kniha obsahuje autorova krátká zamyšlení nad základními věcmi člověka. Cesta ke štěstí, nutnost respektu k jinakosti druhých, problém zabíjení zvířat, odbourávání vnitřních bloků, poslední věci člověka, víra v Boha. Tím vším prostupuje láska k přírodě a k venkovu. Většina textů vznikla na Šumavě a většina jich také má přímou vazbu na Šumavu. Kniha je bohatě ilustrována fotografiemi různých dřevěných artefaktů z dílny autora, které vytvořil volarský fotograf Petr "Pavouk" Hajner.