Nahý mezi vlky - Apitz, Bruno (Ikar, 2014)
Román o koncentračním táboře Buchenwaldu je založen na skutečné události. Ke konci války se v táboře objevil tříletý chlapec, aniž by o něm vedení tábora vědělo. Vězňové se o něj utajeně solidárně starali. Autor vylíčil Buchenwald v posledních měsících války, přípravu a průběh povstání vězňů a vzrušenou atmosféru v prvních okamžicích svobody.