Selský mor - Bonhardová, Nina (Rodiče s.r.o., 2002)
Kubata, dal hlavu za blata, zůstalo v povědomí lidí jako ozvěna na selskou vzpouru-na jednu stranu bohulibé-snaze jihočeské vrchnosti o zvelebení kraje. Ale každá mince má strany dvě a tou druhou bylo zbídačení poddaného lidu. O tom, ale také o velkých postavách rodu Rožmberků je druhý díl románové trilogie.