Billie - Gavalda, Anna (Mladá fronta, 2014)
Nový román Anny Gavaldy uvádí na scénu dvě přitažlivé osobnosti, které se podělí o svá neštěstí a trable, aby mohly dospět. Očima hlavní hrdinky Billie poznáváme příběh lásky dvou puberťáků, zdeptaných a nehezkých ošklivých káčátek. Ti dva se osudově setkají při Mussetově hře S láskou nejsou žádné žerty, kterou povinně hrají ve škole. A díky magickému působení divadla, kdy si mohou vzájemně jako postavy na jevišti říct, že jsou krásní, tomu nakonec začnou věřit. Billie nám o této proměně vypravuje. Nerespektuje žádná tabu, dotýká se ožehavých témat: bídy, prostituce, homosexuality, násilí, opuštěnosti Vypráví syrovým, hovorovým jazykem, s náhlými zlomy, barvitými líčeními, hrou se slovy, to všechno hlasem mladé vypravěčky, sice zdeptané životem, ale bojovné. Je to příběh lásky a přátelství, v němž se lehce dotýkají ušlechtilé city a předstíraná naivita.