Prohlédni si tu zemi : I když vidíme jen obyčejné věci, stejně toho vidíme hodně - Cílek, Václav (Praha, 2012)
Autor získal v roce 2009 cenu VIZE 1997 a práce o krajině a při této příležitosti vyšel sborník jeho esejů nazvaný Krajina z druhé strany. Dílo bylo rozebráno a další vydání si autor podmínil tím, že ho přepracuje. Nakonec to dopadlo tak, že z původního textu zůstala necelá třetina, zbytek je nový a název jiný. Autor v knize skoro vůbec nepíše o krizi, to dělal již před lety, když ještě nebyla tak vidět. Dnes více cítí potřebu normálního, klidného světa trochu povzneseného nad nejisté poměry