Dárek pro mistra kata : detektivní román z doby vlády Václava IV. - Bauer, Jan (MOBA, 2011)
Už šestá kniha o středověkých detektivech Jakubu Protivovi z Protivce a otci Blasiovi nás opět zavede na Nové Město pražské do doby vlády krále Václava IV. Jakub má dlouhodobě nevyřízené účty s nebezpečným loupeživým rytířem Janem Zoulem z Ostředku. Královská hotovost sice dobude jeho hrady a rozpráší jeho rotu, ale on sám spolu s několika nejvěrnějšími druhy uniká. Jakub Protiva musí vynaložit veškerý svůj důvtip, aby se mu dostal na stopu. Sám se přitom ocitá v nebezpečí života a jeho druh Blasius je dokonce odsouzen k smrti za něco, co nespáchal.