Přemyslovská epopej IV.. - Vondruška, Vlastimil (MOBA, 2013)
Český král Přemysl Otakar II. padl v bitvě na Moravském poli a jeho následník měl v té době pouhých sedm let. V jeho nízkém věku viděl šanci jeho strýc, braniborský markrabě a snažil se uchopit moc. Nebyl ale sám, kdo si vzpomněl, že by chtěl získat české země pro sebe. Své nároky se snažil prosadit římský král Rudolf I., který porazil Přemysla Otakara II. a obsadil Moravu. Slezský kníže Jindřich IV. Probus by také rád využil doby tzv. bezvládí. Klíčem ke koruně byl malý Václav II. Období napjatých rvaček o půdu, drancování a bojů o český trůn chtěl Oto Braniborský ukončit převzetím moci a uvěznením následníka trůnu. Budoucí král si z doby, kdy byl zajatcem ve vlastní říši, odnesl celou řadu traumat a fobií. Bouřlivé časy provázeli také dva věrní spojenci - neúroda a hladomor...Přemyslovská epopej 4 se podrobně zabývá osudy krále Václava II. a končí zavražděním jeho syna, Václava III. Tímto posledním dílem se uzavírá vyprávění o slavné a neopakovatelné éře českých dějin - o době vlády velkých přemyslovských králů