O intelektuálovi, který se necítí dobře - Švanda, Pavel (Atlantis, 2012)
Prozaická sbírka je relativně pestrým souhrnem zamyšlení a meditativních i analytických esejů. Autor vyššího věku vidí aktuality z nadhledu, ale nepřehlíží ani žabí perspektivu interesantního populistického bludiště, v němž už asi navždyžijeme jakožto Češi. Potkáte se s tématy známými z denní publicistiky, jako je například dobrovolný odchod ze života, cit pro spravedlnost, touha po rovnosti, vlastenectví v současném světě, vliv neomarxismu, vyrovnávání se s minulostí i s budoucností.