Spící město - Vopěnka, Martin (Fragment, 2011)
První kniha trilogie Spící město. Čtyři sourozenci, nejstarší Kryštof, dvojčata Ema a Kristýna a malý Samuel, žili ještě donedávna ve šťastné rodině. Jednoho rána se ale probudili v hrozné situaci. Jejich rodiče upadli do záhadného spánku a oni si musí najednou poradit docela sami. Jak zjistili, usnuli všichni rodiče po celém světě. A co je ještě horší, malého Samuela jim unese neznámý muž! Pro sourozence začíná každodenní boj, v němž vítězí ti silnější, vychytralejší a bezohlednější. Zároveň ale poznávají, jak je důležité držet při sobě, pomáhat si a nedat se.