Velké dobrodružství Pepíka Střechy - Čech, Pavel (Petrkov, 2012)
Pavel Čech patří v současné době k našim předním ilustrátorům. V jeho další knize, na které bez přestávky pracoval dva roky, se znovu objevuje řada motivů, které má výtvarník rád - ožívají tu jeho starší olejomalby, vracejí se konkrétní místa i postavy jeho z jeho knih O zahradě a Tajemství ostrova za prkennou ohradou. Současně je to příběh nový, kompakní a zcela svébytný. Čechova poetika získala další netušené fasety - po stáří a smrti pronikla do krajiny foglarovské oslavy klukovského snění také první křehká láska i touha najít své místo v nepřehledném světě.