Posvátná kráva : indické dobrodružství - Macdonald, Sarah (Motto, 2013)
Když Sarah Macdonaldová opouštěla koncem osmdesátých let po několikaměsíčním pobytu Indii, zapřísahala se, že se už do téhle země nikdy nevrátí. O jedenáct let později však znovu přijíždí do Dillí za svým snoubencem.Odlet do nejšpinavějšího města na světě bere jako oběť, kterou musí přinést své lásce. Krátce po příjezdu Sarah těžce onemocní a bojuje o život. I po rekonvalescenci ji stále pronásledují otázky, které si kladla tváří v tvář hrozící smrti: Jak je to vlastně s lidskou smrtelností a duchovním životem člověka?Až dosud přesvědčená ateistka se rozhodne využít svého pobytu v nesmírně tolerantní zemi a vydává se do různých koutů Indie ve snaze najít smysl života a smrti. Hledá ho během hinduistického svátku u řeky Gangy, na meditačním kurzu, při setkání s dalajlamou a s nejrůznějšími indickými guruy, mezi filmovými hvězdami Hollywoodu a mezi mnoha dalšími významnými, ale někdy i obskurními osobnostmi a společenstvími. Hledá je upřímně, se zanícením a popisuje poutavě, lehkým perem a se smyslem pro humor. "Jednu věc vám povím, paní. Musíte mě dobře poslouchat. V Indii vás čeká pořádné probuzení. Zatančíte si se smrtí a prožijete znovuzrození. Vaše karma se obrátí vzhůru nohama, ale najdete spoustu lidí, kteří vám budou ochotní ukázat cestu. Propátráte naši zemi božstev a naleznete víru."