Velitelovo děvče. - Jenoff, Pam (Víkend, 2010)
Krásnější život by si Emma nemohla představit, právě se vdala za svého milovaného Jacoba, žijí spolu v pohodlném domě v centru Krakova, čeká je nepochybně růžová budoucnost. Jenže se píše rok 1939 a sotva pár týdnů po svatbě vypukne válka. Emmě se během jediné noci změní celý život. Její manžel se zapojí do odboje a ona se z pohodlného domu vrací ke svým rodičům do židovské čtvrti. Spolu s nimi se pak ocitne v ghettu, kde pro ni má odboj úkol, aby se postarala o malého chlapce, syna významného rabína, odvlečeného nacisty. A tak se život mladé ženy znovu mění. Po útěku z ghetta na ni čeká nová identita, bude z ní katolička Anna, která se svým malým bratrem přijela žít ke své tetě. Ovšem čeká na ni další překvapení. Má pracovat jako asistentka významného německého důstojníka, muže, který ještě nedávno velel koncentračnímu táboru, kde zahynuly tisíce lidí. Zdá se, že pro ni velitel má slabost, ale i ona si musí přiznat, že se do něj zamilovala. Je to vůbec možné? Může milovat muže, kterého by měla nenávidět?