Soutěskami Českého krasu : tajemné stezky - Dvořák, Otomar (Tajemné stezky, 2010)
Na předměstí Prahy začíná oblast divoce rozervaných skal, hlubokých strží a jeskynních labyrintů. Táhne se směrem k západu a končí až za Berounem. Voda tady vytvarovala poddajné vápencové usazeniny pravěkých moří a vytvořila krajinu, která se podobá některým romantickým scenériím z Balkánu; proto byla tato část středních Čech podle proslulého slovinského pohoří Kras nazvána Českým krasem. Tato kniha nás zavede i na pohádkový hrad Karlštejn, klášter ve stínu gigantického útesu ve Sv. Janu pod Skalou, prastaré hradiště Tetín, nebo rozsáhlé Koněpruské jeskyně s dílnou středověkých padělatelů mincí, ale především nám odhalí zákoutí neprávem opomíjená.